Idea

#elkedageenschrijversdag

Writersday_bitterzoet10_Juni_
Avatar of Sjoerd Hoogma Initiated by Sjoerd Hoogma
Soort idee: » Singer-Songwriter
by_sa

Writersday is het muzikale project/band van Sjoerd Hoogma zanger, gitarist en songwriter. Zijn motto is #elkedageenschrijversdag.

Writersday

If you’ve got a job to do, you got to do it well” zong Paul McCartney in 1973. Het zou het motto kunnen zijn van Sjoerd Hoogma, die als Writersday liedjes de wereld in slingert. Na twintig jaar als landschapsarchitect de openbare ruimte te hebben verfraaid, besluit hij in 2012 zijn goedlopende bedrijf van de hand te doen en opnieuw de gitaar op te pakken. Sindsdien plukt hij liedjes uit de lucht en beklimt podia om ze te laten horen aan wie maar wilt luisteren.

De stap van succesvol ondernemer naar muzikant volgt na een optreden in een uitverkochte Melkweg. Hoogma maakt onderdeel uit van een gelegenheidsformatie die in 2010 meedoet met The Battle Of The Bands, een landelijke bandcompetitie. De uitnodiging slaat hij af; covers speelt hij niet, alleen eigen werk, net zoals hij deed voordat hij zijn bedrijf startte. Uiteindelijk gaat hij alsnog overstag dankzij de belofte dat er twee van zijn composities worden gespeeld. Zo gebeurt het dat de formatie in de finale in de Melkweg als enige band van de avond eigen liedjes heeft. Dat wordt gewaardeerd door de jury, die ze als winnaar aanwijst.

Hoogma is extatisch, als een 16-jarige die de wereldcup wint. Want, hoewel hij in zijn werk aan erkenning geen gebrek heeft dankzij talloze prestigieuze projecten, tilt de directe positiviteit en waardering die hij voor zijn muziek ontvangt hem op. Wat hij maakt als liedjesschrijver doet er toe, hij kan mensen raken met zijn liedjes en als hij zijn mond open doet wordt er naar hem geluisterd. Sterker nog, mensen waarderen het als hij zingt. Een deur waar hij het bestaan niet van wist gaat voor hem open.

Vanaf nu is hij muzikant. Een weg terug is er niet. En, ondernemer als hij is, van half werk houdt hij niet. Het is alles of niets. Hij doet zijn goedlopende bedrijf van de hand en gaat terug de schoolbanken in om alles te leren over het schrijven van liedjes. Eerst twee jaar vooropleiding voor het conservatorium van Amsterdam, vervolgens naar Berklee, de wereldberoemde School of Music in Boston. Met gitaar in de hand trekt hij door Europa om overal te spelen waar ze hem maar willen horen. Ook reist hij naar de oude muzieksteden van de wereld om zich te laten inspireren door de sfeer, traditie en historie van Liverpool, Londen, New York en Nashville. In Memphis neemt hij tracks op in de befaamde Sun Studio’s waar ook Elvis Presley zijn eerste schreden zetten.

Het reizen en de eenzaamheid onderweg laten hem reflecteren op zijn leven. Het werpt hem terug op de meest essentiële vraag: wie ben ik? Het antwoord op die vraag is terug te horen in zijn muziek, dat een middenweg bewandelt tussen de puurheid en het verhalende karakter van country en de luchtigheid van pop. De een na de andere song vloeit uit zijn vingers, resulterend in debuutalbum Picking Flowers On The Moon (White Dove Records, 2016). Every day is writersday, zoals hij zelf zegt, en passant zijn nom de plume verklarend. De liedjes blijven zich aandienen, onderwerpen genoeg. “Schrijven is het mooiste dat er is” zegt hij. “Het is toveren met woorden en klanken, en er is zoveel te vertellen. Met muziek kun je er voor zorgen dat de grootste pijn gedragen kan worden”.

Comments