Info

Magneet Festival | 9 – 10 – 11 september 2016

Magneet Festival is een evenement waarbij bezoekers via het co-creatie-internetplatform eigen creatieve ideeën kunnen indienen en daarmee de mogelijkheid creëren om zelf inhoud aan het festival te geven. Stadsdeel Amsterdam Oost stelt daarvoor een uniek terrein ter beschikking, een zandvlakte langs de ring A10, waar tijdens het tweede weekende van september genoten wordt van muziek, theater, experimentele bouwwerken en allerlei soorten kunst.

MIJN IDEE INDIENEN

Om een idee te posten op magneetfestival.nl moet je eerst inloggen via Facebook (of een profile aanmaken). Ga vervolgens naar ‘Submit Idea’ en geef een korte & heldere samenvatting van jouw idee en overtuig ons van jouw plek op Magneet Festival 2016. Voeg ook foto’s, schetsen, video’s of ander visueel materiaal toe aan jouw idee om het publiek nog meer te overtuigen. Idee gepost? Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Op “How it works” staat stap voor stap uitgelegd hoe het werkt

LOCATIE & CONTACT

De locatie Oostpunt op het Amsterdamse Zeeburgereiland is dit weekend de vrije ruimte voor creatieve geesten, de plek waar iedere bezoeker automatisch deelnemer wordt. “No spectators, only participators”, dat is altijd de ‘Magneetfilosofie’ geweest en dat uitgangspunt vormt ook nu de basis voor ons co-creatie festival. Iets bijzonders creëren doe je samen. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Het publiek bedenkt, bouwt en breekt weer af want volgens ons motto ‘leave no trace’ werken wij samen om deze bijzondere plek schoon te houden.

Onze contactgegevens vindt je hier.

GEVONDEN VOORWERPEN

De gevonden voorwerpen kunnen worden afgegeven en worden opgevraagd bij de gereedschaps- / materiaalkeet op het terrein. Daar kan je ook je naam en contactgegevens achterlaten als hetgeen je verloren bent nog niet is afgegeven zodat we je later kunnen contacten.

OVERNACHTEN?

Blijf jij een heel weekend en wil je graag komen slapen? Dat kan! Dicht in de buurt ligt Camping Zeeburg en hier kun jij voor een Magneet-prijsje van € 5,- (per persoon/per nacht) jouw eigen tentje opzetten.

Wil je reserveren? Stuur dan een e-mail naar info@campingzeeburg.nl onder vermelding van ”Magneet Slaapt bij Camping Zeeburg”. Benoem in je e-mail welke dagen en met hoeveel personen/tenten je op bezoek komt. Neem je de auto mee? Zet dit dan ook in de e-mail. Let op! Camping Zeeburg heeft maar een beperkt aantal parkeerplekken. De kosten voor een parkeerplek op Camping Zeeburg zijn € 7,- per nacht. Liever laat je de auto dus thuis! Bij aankomst vragen we je om je ticket voor Magneet te tonen.

Op Camping Zeeburg hebben bezoekers van Magneet de mogelijkheid om op een frisse manier de dag goed te beginnen. Op zaterdag 10 september en zondag 11 september vindt er van 10:00 t/m 11:00 uur een yoga-sessie plaats, geheel verzorgd door Yoga-Essence. Voor het luttele bedrag van € 10,- per sessie (in plaats van € 12,50) stap jij vol positieve energie weer het Magneet terrein op!

Wil je iets luxer en lekker in een hotelkamer overnachten? Dan kun je terecht in het Volkshotel op de Wibautstraat.

HOE KOM IK BIJ HET FESTIVALTERREIN?

Oostpunt, IJdijk 10, 1095 KM Amsterdam-Oost

Je kunt het festivalterrein vinden op het Zeeburgereiland. Wij hebben het liefst dat je met de fiets of met het openbaar komt, maar ook met de auto kun je ons festival bereiken, Magneet Festival is gelegen aan de Ringweg Oost, bij afslag S114. Auto’s parkeren op de P+R Zeeburg en P+R Zuiderzeeweg. Voor fietsen is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Openbaar vervoer:
 • Tram 26 vanaf Centraal Station (Nieuwe halte: Bob Haarmslaan, stopt bij Kriterion)
 • Bus 37 vanaf Amstelstation (Halte Zuiderzeeweg)
 • Nachtbus 359 (vanaf halte Bob Haarmslaan naar Centraal Station)
Abel

Abel is de nieuwe voordelige manier om je comfortabel te verplaatsen binnen Amsterdam. Speciaal voor Magneet hebben we geregeld dat al onze gasten een eerste gratis rit naar ons festival krijgen!

Bij Abel heb je de optie je rit te delen met andere passagiers. Hierdoor is je rit niet alleen duurzamer, maar ook een stuk gezelliger! Abel is te boeken via de handige app. Een perfect alternatief voor fietsen, OV of de reguliere taxi.

Zo werkt het:

 1. Download de Abel app
 2. Bevestig je account & voeg een betaalmethode toe
 3. Voer de code ‘abel-magneetfestival’ in bij promoties in het menu van de app*
 4. Boek een Abel en krijg je eerste rit gratis!

* De code geldt alleen voor nieuwe gebruikers en heeft een rittegoed van max 15 euro op de eerste rit.

STA JIJ OOK OP HET FESTIVAL?

Elk jaar zoeken wij muzikanten, kunstenaars, theatermakers of andere expressievormen. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan. Is het podium te klein voor je? Een spel, een bouwwerk, een theaterstuk, een band of DJ, creatief winkeltje of een lekker eet- of drinktentje. Alle ideeën zijn welkom. Daarna is het van belang dat jij stemmen gaat winnen voor jouw idee! Vraag al jouw vrienden dus te liken!

Het aantal stemmen dat een idee bemachtigt is een belangrijk criterium om project te worden, maar niet het enige. Ook praktische zaken zoals veiligheid, en kosten spelen mee. Magneet Festival streeft er naar een divers programma te bieden aan haar bezoekers. Daardoor kan het voorkomen dat een uitzonderlijk origineel idee met weinig stemmen toch een project wordt.

Het festivalterrein en de programmering worden voor ongeveer 50% gevuld met ideeën van het platform. De andere 50% wordt aangevuld met vers talent en gevestigde orde en wordt geprogrammeerd door onze Magneet Programmeurs.

Als een idee tot project is gepromoveerd, betekent dit dat we het gaan uitvoeren op het festival..

Video-, foto en geluidsopnamen
Eenieder die het evenemententerrein betreedt geeft toestemming voor het maken van video-, foto- en geluidsopnamen waar hij/zij mogelijk in of op voor zal komen. De organisatie gebruikt deze opnamen mogelijk voor promotionele doeleinden.

 

Vrijwilliger worden op Magneet 2016?

Ook dit jaar zijn er veel vrijwilligers nodig om Magneet Festival 2016 tot stand te brengen!

Wij bieden een gratis slaapplek, drinken en eten!

Naast een  geweldige ervaring en toffe mensen die je ontmoet, krijg je bij elke dienst muntjes voor eten en drinken. Daarnaast krijg je als je een dienst werkt die dag gratis entree en als je twee diensten in het weekend draait het hele weekend gratis entree! Als vrijwilliger heb je het exclusieve recht om te blijven slapen op de crewcamping van Magneet Festival, de camping is namelijk alleen voor werknemers en vrijwilligers. Zo kun je Magneet Festival pas echt beleven! Wij hebben vele handen nodig. Laat alvast in het onderstaande formulier je naam en emailadres achter, wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Als je nog vragen hebt kun je die mailen naar vrijwilligers@magneetfestival.nl

 

ETEN & DRINKEN

Zo’n dagje Magneet Festival gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Een stevige bodem is een must, en bij een drankje hoort een lekker hapje. Maar wat is er allemaal tijdens het festival te vinden?

Omdat Magneet wordt gemaakt door iedereen die meedoet, kan je zelf bepalen welk aanbod er is. Dus net als voorgaande jaren, zijn ook inzendingen met lekker eten zijn welkom. Heb je een foodtruck met lekker eten? Meld je aan. Wat er precies is? Hou de website in de gaten en lees het hier. Maar de beste manier is natuurlijk om te komen proeven.

Huisregels Magneet Festival 2016

Om het verblijf voor alle bezoekers van het festival zo prettig mogelijk te laten zijn, gelden de volgende huisregels. Lees deze goed door, zodat je op de hoogte bent van wat wel en niet is toegestaan.

  • Leave no Trace! Dit is een belangrijk principe van het festival. Er staan prullenbakken op het terrein en er zijn afvaldepots. Wees verantwoordelijk voor je eigen afval en houd het festivalterrein en de camping netjes.
  • Bezoekers stemmen in met het vastleggen van zichzelf op beeld en geluidsdragers en de openbaarmaking hiervan. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
  • Toiletten zijn open tijdens de programmering en kosten een muntje voor een dag passe-partout.
  • Er zijn geen speciale faciliteiten voor invaliden/ouderen.
  • Munten kunnen gekocht worden met PIN en contant geld.
  • Er is EHBO aanwezig.
  • Kinderen zijn dit jaar weer alle dagen welkom, wel met een Kids-kaartje (Kinderen t/m 12 jaar gratis entree en van 13 t/m 18 jaar 5 Euro) en onder begeleiding van een volwassene. Magneet Festival en beveiliging kan bezoekers altijd vragen om een geldig legitimatiebewijs te tonen.
  • Alle bezoekers dienen in bezit te zijn van een geldig toegangsbewijs.
  • Magneet Festival hanteert een Zero Tolerance beleid t.a.v. (hard)drugs: Het in bezit hebben of verhandelen van (hard)drugs is niet toegestaan op het festival. Bij constatering van openlijk gebruik en/of bezit volgt inbeslagname en/of overdracht aan de politie. Het bezit en/of gebruik van een kleine hoeveelheid (tot 5 gram) softdrugs voor eigen gebruik wordt gedoogd, voorgedraaide joints zijn niet toegestaan.
  • Het is verboden voor bezoekers jonger dan 18 jaar om alcohol te kopen en/of gebruiken. Tevens is het voor bezoekers boven de 18 jaar niet toegestaan om alcohol te verstrekken en/of te verkopen aan bezoekers onder de leeftijd van 18 jaar. Bij constatering van bovenstaand feit zal conform deze huisregel worden overgegaan tot verwijdering van Magneet Festival.
  • In het kader van de veiligheid zal de beveiliging van Magneet Festival de bezoekers fouilleren en (hand)tassen doorzoeken. Het meebrengen naar en/of het in bezit hebben van glaswerk, plastic flessen, blik, vuurwerk, drugs, (vuur)wapens en/of andere gevaarlijke of verboden voorwerpen of stoffen, dan wel etenswaren, (alcoholhoudende) dranken en/of (huis)dieren is niet toegestaan.
  • Handel drijven mag, maar meld je dan vroegtijdig aan via het platform als marktverkoper. Zonder toestemming van de organisatie is dit niet toegestaan!
  • Bezoekers van Magneet Festival betreden het festivalterrein op eigen risico. Magneet Festival aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei schade, uit welke hoofde dan ook, welke direct of indirect het gevolg is van handelen of nalaten van Magneet Festival, van personen in haar dienst, of van andere personen die door of vanwege haar te werk zijn gesteld, of van derden, tijdens of in verband met het verblijf op het festival, tenzij de schade het gevolg is van opzet of grove schuld.
  • Het dragen van club gerelateerde kleding (waaronder voetbalshirt) en/of discriminerende kleding is niet toegestaan. Bezoekers met club gerelateerde kleding en/of discriminerende kleding worden geweigerd.
  • Bedreiging, mishandeling, discriminatie, ongewenste intimiteiten en ander hinderlijk en/of aanstootgevend gedrag wordt door Magneet Festival niet getolereerd.
  • Roken in tenten is niet toegestaan. Peuken graag in de daarvoor bestemde asbakken!
  • Het is niet toegestaan buiten de daartoe bestemde toiletten de behoefte te doen.
  • Zonder aantoonbare schriftelijke toestemming van Magneet Festival is het niet toegestaan promotiemateriaal (samples/flyers e.d.) uit te delen.
  • Het is niet toegestaan om professionele audio of video opnames te maken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.
  • Bij het betreden en verlaten van Magneet Festival dienen bezoekers geen overlast te veroorzaken voor de buurt.
  • PET bekers mogen niet mee naar buiten worden genomen.
  • Eenmaal gekochte consumptiemunten worden niet teruggenomen door Magneet Festival.
  • Honden en andere huisdieren zijn niet toegestaan op Magneet Festival.
  • Bezoekers zijn gehouden instructies, voorschriften en/of aanwijzingen van (beveiligings)medewerkers van Magneet Festival te allen tijde op te volgen.
  • De organisatie behoudt zich het recht voor om bezoekers, bij ongepast/hinderlijk gedrag, dronkenschap, geweld, discriminatie of bij het overtreden van de huisregels, bezoekers de toegang te weigeren en te verwijderen van Magneet Festival.
  • De organisatie behoudt zich het recht voor om zonder opgaaf van redenen bezoekers te weigeren en de kaartverkoop te restitutieneren.
  • In situaties waarin deze huisregels niet voorzien beslist de Organisatie. 

ACHTERGROND INFO

Inspiratie en Participatie

Magneet Festival maakt de verbinding tussen bestaande festival tradities (Burning Man – USA, Fusion – DE en Boom – PT) en hedendaagse trends en middelen (crowdsourcing, co-creatie en online delen).

Waarden als delen, liefde, solidariteit, creativiteit, inspiratie, maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn tijdloos en hebben door de jaren heen in vele verschillende festivals of bijeenkomsten van culturele of religieuze aard vorm gekregen. Het kapitalisme van de jaren ’80 en ’90 verdrong deze waarden evenwel naar de marge van de idealisten en zweverigheid waarover in de mainstream media graag lacherig gedaan werd.

Tegenwoordig duikt evenwel een hernieuwd en breed maatschappelijk geworteld verlangen op om deze waarden nieuw leven in te blazen. Er is een hernieuwd enthousiasme ontstaan voor het delen van kennis en expertise, mede geïnspireerd door de opkomst van social media. Hierdoor is het mogelijk om op grote schaal gelijkgezinden te kunnen bereiken en met hen samen te werken.

Magneet Festival wil traditie en nieuwe media bij elkaar brengen en kanaliseren in een community en een festival dat door haar bezoekers zelf wordt gecreëerd. Kunst wordt zo verenigd met maatschappelijke bewustwording. Passieve kunst beleving wordt actieve cultuurparticipatie.

Het internetplatform

Magneet Festival internetplatform is de ‘virtuele motor’ van het Magneet Festival. Deze online community biedt festival liefhebbers, creatieven en sponsors een omgeving om elkaar te ontmoeten, ideeën en ervaringen uit te wisselen, en samen te werken aan de realisatie van een ‘crowdsourced’ festivalprogramma. Lees hier meer over How it works.

Een korte geschiedenis

Ontstaan bij kunstenaarsdorp Ruigoord en als onderdeel van het randprogramma groot geworden op Lowlands: de Magneetbar groeide uit tot het Magneet Festival. Deze zomer vindt de zesde editie plaats op het Amsterdamse Zeeburgereiland. Op Lowlands begon de Magneetbar in 2006 als geheime ‘place to be’ waar het verklede publiek kon optreden in ruil voor bier en waar bekende artiesten verrassingsoptredens gaven. Daarna kreeg de bar tot 2009 een eigen circustent. Het festival heeft dezelfde pijler: het publiek is de artiest. Sinds 2011 vindt het festival plaats op locatie de Oostpunt in Amsterdam Oost.

Magneet Festival: “No spectators only participators”