Magneet Festival

Fotocollage Magneet Festival

Magneet Festival  |  9 – 10 – 11 September 2016

Magneet Festival is een evenement waarbij bezoekers via het co-creatie-internetplatform eigen creatieve ideeën kunnen indienen en daarmee de mogelijkheid creëren om zelf inhoud aan het festival te geven. Stadsdeel Amsterdam Oost stelt daarvoor een uniek terrein ter beschikking, een zandvlakte langs de ring A10, waar  9 – 10 – 11 September 2016 genoten wordt van muziek, theater, experimentele bouwwerken en allerlei soorten kunst.

De locatie Oostpunt op het Amsterdamse Zeeburgereiland is twee weekenden lang de vrije ruimte voor creatieve geesten, de plek waar iedere bezoeker automatisch deelnemer wordt. “No spectators, only participators”, dat is altijd de ‘Magneetfilosofie’ geweest en dat uitgangspunt vormt ook nu de basis voor ons co-creatie festival. Iets bijzonders creëren doe je samen. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Het publiek bedenkt, bouwt en breekt weer af want volgens ons motto ‘leave no trace’ werken wij samen om deze bijzondere plek schoon te houden.

Sta jij ook op Magneet Festival?

Elk jaar zoeken wij muzikanten, kunstenaars, theatermakers of andere expressievormen. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan.  Is het podium te klein voor je? Geen probleem, het festivalterrein staat open voor jouw idee.

Meer weten?

Het werkt als volgt, pitch een idee op het platform Magneetfestival.nl en zorg dat er zoveel mogelijk mensen op dat idee stemmen. Je idee maakt het dan tot project en wordt je meegenomen in de programmering van het festival!

Op “How it works” staat stap voor stap uitgelegd hoe het werkt

Inspiratie en Participatie

Magneet Festival wil een verbinding gaan maken tussen bestaande festival tradities (Burning Man) en hedendaagse trends en middelen (crowdsourcing, co-creatie en online delen).

Waarden als delen, liefde, solidariteit, creativiteit, inspiratie, maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn tijdloos en hebben door de jaren heen in vele verschillende festivals of bijeenkomsten van culturele of religieuze aard vorm gekregen. Het kapitalisme van de jaren ’80 en ’90 verdrong deze waarden evenwel naar de marge van de idealisten en zweverigheid waarover in de mainstream media graag lacherig gedaan werd.

Tegenwoordig duikt evenwel een hernieuwd en breed maatschappelijk geworteld verlangen op om deze waarden nieuw leven in te blazen. Er is een hernieuwd enthousiasme ontstaan voor het delen van kennis en expertise, mede geïnspireerd door de opkomst van social media. Hierdoor is het mogelijk om op grote schaal gelijkgezinden te kunnen bereiken en met hen samen te werken.

Magneet Festival wil traditie en nieuwe media bij elkaar brengen en kanaliseren in een community en een festival dat door haar bezoekers zelf wordt gecreëerd. Kunst wordt zo verenigd met maatschappelijke bewustwording. Passieve kunst beleving wordt actieve cultuurparticipatie.

Het internetplatform

Magneet Festival internetplatform is de ‘virtuele motor’ van het Magneet Festival. Deze nieuwe online community biedt festival liefhebbers, creatieven en sponsors een omgeving om elkaar te ontmoeten, ideeën en ervaringen uit te wisselen, en samen te werken aan de realisatie van een ‘crowdsourced’ festivalprogramma. Lees hier meer over How it works.


Blijven slapen?

Magneet Festival faciliteert zelf geen camping, maar bij onze buren van Camping Zeeburg kun jij voor een Magneet-prijsje van € 5,- (per persoon/per nacht) jouw eigen tentje opzetten.

Wil je reserveren? Stuur dan een e-mail naar info@campingzeeburg.nl onder vermelding van ”Magneet Slaapt bij Camping Zeeburg”. Benoem in je e-mail welke dagen en met hoeveel personen/tenten je op bezoek komt. Neem je de auto mee? Zet dit dan ook in de e-mail. Let op! Camping Zeeburg heeft maar een beperkt aantal parkeerplekken. De kosten voor een parkeerplek op Camping Zeeburg zijn € 7,- per nacht. Liever laat je de auto dus thuis!
Bij aankomst vragen we je om je ticket voor Magneet te tonen.

Op Camping Zeeburg hebben bezoekers van Magneet de mogelijkheid om op een frisse manier de dag goed te beginnen. Op zaterdag 10 september en zondag 11 september vindt er van 10:00 t/m 11:00 uur een yoga-sessie plaats, geheel verzorgd door Yoga-Essence. Voor het luttele bedrag van € 10,- per sessie (in plaats van € 12,50) stap jij vol positieve energie weer het Magneet terrein op!

Magneet Festival: “No spectators only participators”

Een korte geschiedenis

Een paar jaar geleden bouwde de kunstenaar Jesse Limmen op het legendarische Ruigoord festival van sloophout en een oude caravan de eerste Magneetbar: in ruil voor een positieve bijdrage aan de sfeer (en liedje, een dansje, een gedicht of gewoon een stralende aanwezigheid), ontvingen bezoekers een gratis biertje. Het werd een hit: Jesse en zijn bar werden uitgenodigd op onder andere het Solar Festival en op Lowlands, waar De Magneetbar een eigen festivaltent kreeg toegewezen.

Gesteund door een volle Magneetbar, ruime media-aandacht, interesse van sponsoren en subsidiegevers is het afgelopen jaar, een nieuw festival concept ontwikkeld: Magneet Festival. Magneet Festival is niet alleen een festival, Magneet Festival vormt een organisch geheel tussen een continu actief “community-based” internetplatform, en een aantal evenementen.