Articles

Magnetisch Gezicht #7

#7 in de serie “Magnetisch Gezicht” is Daan, op zoek naar de waterspitsmuis

Magneet, wat was je mooi. Het terrein ligt erbij alsof er drie weken terug geen festival is geweest, het positieve hiervan is dat daarmee “leave no trace” is waargemaakt. De natuur kan nu weer haar gang gaan, dat is te zien aan de verschillende soorten dieren die van het terrein hun thuis maken. Vorige week heeft de gemeente Daan van der Elsken op pad gestuurd om te kijken of de waterspitsmuis ook woont op Magneet!

“Ik ben in opdracht van de gemeente op zoek naar de waterspitsmuis, een beschermde muissoort die vlakbij beekjes leeft en onder andere kleine visjes eet. Hiervoor heb ik dertig vallen uitgezet om het terrein heen waar het riet overgaat in een stromend beekje. Deze ‘life traps’ vallen zijn 5-sterren hotels; er zit een luxe bed in van stro, ze krijgen heerlijke wortels, granen en voor spitsmuizen meelwormen (één van de beste superfoods). Er is visolie voor de geur om muizen te lokken en fantastisch drinkwater. Wat wil een muis nog meer?

Deze life traps zijn zo ontworpen dat de muis levend gevangen wordt; zodra mr. Muis zijn voet over de drempel zet gaat de deur dicht. Een waterspitsmuis kan maar 8 uur zonder eten, daarom worden de vallen binnen 24 uur drie keer gecheckt. Nadat is opgeschreven wie er heeft gewoond mag het beestje weer op avontuur op het zeeburgereiland.”

We staan bij de eerste life trap om te kijken wat erin zit. Als een bevlogen natuurliefhebber (Freek Vonk is er niks bij) opent Daan nieuwsgierig het doosje…

“Een rossewoelmuis! Deze muis is vegetariër en redelijk tam, hij kan wegspringen als hij wilt maar blijft gewoon zitten!”

In de volgende life traps zitten helaas geen beesten, en of de waterspitsmuis zich laat zien is ook nog de vraag…

Comments